České týmy na Mistrovství světa VEX Worlds

Dva české týmy se zúčastnily letošního Mistrovství světa v robotice VEX Worlds. Jak to probíhalo se můžete podívat na www.vexworlds.tv.

Soutěž je určena školním týmům základních a středních škol. Vždy v květnu vydává organizátor soutěže – americká nadace REC foundation zadání soutěžního úkolu. Školní týmy navrhnou a naprogramují robota, připraví strategii pro zápasy. Během roku se pak týmy účastní menších regionálních a větších, národních soutěží, kde mohou robota, strategii i své schopnosti dále zlepšovat.

Pro soutěže VEX je unikátní týmová výzva. Vždy dva týmy, které se často před tím nikdy nepotkaly, se před zápasem musí dohodnout na postupu, aby získali společně co nejvíce bodů.

Soutěže pro střední školy se zúčastnil tým R. U. R. team Gymnázia v Jeseníku www.facebook.com/R.U.R.team a základoškolské soutěže tým RoboTitans ze Základní školy Na Valech v Litoměřicích www.facebook.com/profile.php?id=61554355721424.

Oba týmy v těžké konkurenci amerických a čínských týmů obsadili pozici v první polovině výsledkové listiny. Oběma týmům se ale na mistrovství světa podařilo vylepšit výsledky z předchozích soutěží. Nejdůležitější jsou ale zkušenosti, které týmy nasbírali, a které jim nikdo nevezme. Týmy i jednotliví žáci si odnáší také kontakty a přátelství s týmy z celého světa.