Šest muzeí, úžasné zážitky

Každé z těchto míst nabízí unikátní pohled na dánskou historii a kulturu, s moderním přístupem k expozicím

Každým rokem vyrážíme za zajímavými inspiracemi do celého světa a jinak tomu nebylo ani letos. Tentokrát jsme vyrazili do Dánska, podívat se, jak si s koncepty současných moderních expozic poradili v tamních muzeích. Navštívili jsme šest zajímavých muzeí, které nabízí unikátní pohled na dánskou historii a kulturu. Autoři těchto expozic pracovali s moderním přístupem k expozicím, který zahrnuje neotřelý design, propojený s nejnovějšími audiovizuálními prvky. Tento celek pak vytváří úžasné zážitkové expozice. 

A kam jsme se podívali? 

Museum of Danish Resistance (Kodaň) – muzeum se nachází v Churchill Parku a je věnováno dánskému odboji proti nacistické okupaci během druhé světové války. Návštěvníci zde mohou prožít atmosféru okupovaného Dánska, zkoumat příběhy odbojářů a vyzkoušet interaktivní aktivity, jako například tisk ilegálních novin a dekódování německých šifrovacích kódů​.

https://en.natmus.dk/mus…/the-museum-of-danish-resistance/


Stevns Klint (UNESCO) – tento útes, který je na seznamu světového dědictví UNESCO, je jedním z nejdůležitějších přírodních lokalit světa díky vrstvě "rybího jílu", která dokumentuje dopad asteroidu, jenž vedl k vyhynutí dinosaurů před 66 miliony let. Stevns Klint je nejen geologickým pokladem, ale nabízí také dramatické příběhy z historie​.

https://stevnsklint.dk/


Den Gamle By (Aarhus) – tento živý skanzen vás provede historií dánských měst, s rekonstrukcí ulice z 19. století a částí věnovanou 20. století, včetně replik obchodů, domů a muzeí. Je to fascinující místo pro zájemce o historii všedního života a architekturu Dánska.

https://www.dengamleby.dk/

Besaettelsesmuseet (Aarhus) – Muzeum okupace v Aarhusu se zaměřuje na život v Dánsku během druhé světové války, zejména na zkušenosti lidí během německé okupace. Nabízí pohled na dánské civilisty a jejich odpor vůči okupantům.

https://www.besaettelsesmuseet.dk/

Flugt Museum (Oksbøl) – Toto nové muzeum se zaměřuje na příběhy uprchlíků, včetně těch z druhé světové války, a dává prostor současným diskuzím o migraci. Nachází se v bývalém táboře pro uprchlíky, což přidává na autentičnosti a emocionálním dopadu​

https://flugtmuseum.dk/

Tirpitz Museum (Blåvand) – Muzeum Tirpitz je architektonicky inovativní prostor ukrytý pod zemí, který přibližuje historii druhé světové války a dánského pobřeží. Vystavuje jak vojenské artefakty, tak příběhy místních lidí, kteří žili v blízkosti pobřežní obrany​

https://tirpitz.dk/

Pár inspirací pro vás...