Říkáme, že klíčoví jsou učitelé. Ostatně je to jeden z našich "4 pilířů". Protože to pro nás není jen líbivá fráze, i letos jsme podpořili udílení Global Teacher Prize. 

Cílem ocenění je podpořit kvalitní pedagogy, napomoci redefinovat standardy učitelské profese a zvýšit prestiž učitelského povolání. GTP CZ vytváří komunitu, která se vzájemně obohacuje, inspiruje, spolupracuje a sdílí dobrou praxi. Díky ceně mohou být inspirativní učitelé více slyšet, mohou posouvat zažitou normu a dostávají příležitosti ovlivňovat české školství a podílet se na změnách vzdělávací politiky.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v prostorách Valdštejnské zahrady Senátu PČR s technickou podporou týmu AV MEDIA EVENTS a sešlo se zde na 250 hostů z řad odborné veřejnosti. Mezi pozvanými hosty byli i všichni letošní semifinalisté a vítězové předchozích ročníků. Součástí slavnostního
večera byla premiéra promítání videomedailonků letošních finalistů. Vyhlašováním prováděla Ester Janečková.

Na prvním místě se umístil Karel Gamba, učitel základů společenských věd a mediální výchovy z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Na druhém místě porota ocenila prvostupňovou učitelku Pavlínu Moravcovou, která vede odloučené pracoviště ZŠ kpt. Jaroše Trutnov – ZŠ Pod Montací v Náchodě. Třetí místo obsadila Olga Kovaříková, která učí hudební výchovu a dějepis na Základní škole v Přerově nad Labem.

Porota vítěze vybírala z deseti finalistů. Členka poroty a vítězka GTP CZ 2021 Barbora Heřmanová u všech oceňuje vytváření podmínek a prostředí pro propojování znalostí a dovedností žáků. „Viděla jsem vzájemnou důvěru mezi žáky a učiteli a respekt k jedinečnostem a názorům každého z nich. Finalisté vedli žáky k argumentaci, doptávání a vytváření si vlastního názoru. Reflexe a následné plánování jsou již samozřejmostí u každého z nich a také součástí jejich vyučovacích hodin.”

Gratulujeme vítězům, ale uznání si zaslouží všichni finalisté. Jen více takových inspirativních učitelů!