Revize

nutnost, nebo zbytečnost?

Léto je období rekonstrukcí, obměny vybavení a budování nových učeben. A to znamená i instalaci nových interaktivních displejů či tabulí a dalších zařízení. Protože se jedná o zařízení elektrická, měla by automaticky proběhnout i revize zapojení. Často se nás ptáte, zda je to nutné. Není to jen zbytečné papírování a náklady? Někteří dodavatelé tyto revize nedělají, je tedy opravdu potřeba?

Odpověď je v zásadě jednoduchá. Pokud nedochází k zásahu do stávající elektroinstalace, není provedení revize nezbytné. Tedy, pokud při instalaci dojde pouze k zapojení nového elektrospotřebiče (který má označení deklarující shodu s evropskými normami – CE) do stávajícího zásuvkového rozvodu, pak se revize neprovádí. Jestliže je ale potřeba zásuvku posunout, a to bez ohledu na způsob montáže (pod omítkou / v liště), pak se jedná o „nové elektrické zařízení“ a v souladu s nařízením vlády revize musí proběhnout.

Revize musí být provedena kvalifikovaným odborníkem, který má k této činnosti potřebné osvědčení. Výsledky revize jsou zaznamenány v revizní zprávě, která obsahuje informace o zjištěných nedostatcích a doporučení pro jejich odstranění. Pokud jako ředitel školy po instalaci nového elektrického zařízení neprovedete vstupní revizi, vystavujete se několika rizikům:

Bezpečnostní rizika 1

BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA

Neověřená zařízení mohou způsobit úrazy nebo požáry, což může ohrozit zdraví a životy studentů a zaměstnanců.

Zajištění bezpečnosti

Elektrická zařízení musí být instalována a provozována tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost osob, zvířat a majetku. Vstupní revize ověřuje, že nově instalovaná zařízení splňují všechny bezpečnostní požadavky a normy. Tato kontrola zahrnuje:

  • kontrolu správnosti instalace,
  • funkčnost ochranných prvků,
  • celkovou bezpečnost provozu zařízení.

Požární bezpečnost

Elektrická zařízení jsou častým zdrojem požárů. Revize pomáhá předcházet riziku požáru tím, že ověřuje správnost instalace a funkčnost ochranných prvků proti přetížení a zkratu.

Ochrana zdraví a životního prostředí

Revize zajišťuje, že elektrická zařízení neohrožují zdraví uživatelů, tj. žáků, učitelů a dalších pracovníků, ani životní prostředí.

Právní důvody 1

PRÁVNÍ DŮVODY A DŮSLEDKY

Nesplnění zákonných povinností může vést k sankcím nebo právním postihům. V případě úrazu či jiného incidentu může být škola, resp. v konečném důsledku její ředitel, odpovědná za škody.

Plnění právních předpisů a norem

Podle nařízení vlády č.194/2022 Sb., o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice a vyhlášky č. 73/2010 Sb., o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízen o odborné způsobilosti v elektrotechnice a dalších předpisů je nutné provádět revize elektrických zařízení. Normy ČSN, jako jsou ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6, specifikují požadavky na revize elektrických zařízení, včetně těch, které jsou instalovány ve školách.

Pojištění_3

POJIŠTĚNÍ

V případě incidentu může pojišťovna odmítnout plnění, pokud nebyly splněny požadované revize.

Např. vznik požáru na vyhrazeném elektrickém zařízení, na kterém nebyla provedena revize, je posuzován jako porušení příslušného nařízení vlády a má přímý vliv na krácení pojistného plnění a trestní odpovědnost odpovědné osoby.

Provozní problémy

PROVOZNÍ PROBLÉMY

Neprověřená zařízení mohou selhat, což naruší provoz školy a vyvolá dodatečné náklady na opravy. Nefunkční učebna může vážně narušit výuku, vyžaduje změny v rozvrhu a způsobuje frustraci učitelů.

Dokumentace a údržba

Vstupní revize poskytuje základní dokumentaci o stavu zařízení při instalaci, což je důležité pro následnou údržbu a pravidelné revize (zařízením se v tomto případě rozumí provedená elektroinstalace, nikoli koncový prvek, který je normou označován jako výrobek). Záznamy z revizí jsou klíčové pro případné kontroly ze strany inspekčních orgánů. Zpráva o výchozí revizi elektroinstalace je součástí provozní dokumentace a je třeba ji dlouhodobě uchovávat dle § 4 odst. 3) NV 378/2001 Sb.

Po přečtení tohoto článku je snad zřejmé, že provádění vstupní revize nově instalovaných elektrických zařízení není zbytečným papírováním, ale nezbytným krokem k zajištění bezpečnosti, právního souladu a hladkého provozu školy. Díky těmto revizím můžeme předejít mnoha potenciálním rizikům a vyhnout se případným problémům a sankcím. Vyžadujte tuto revizi a minimalizujte rizika spojená s provozem nových zařízení.