Nemůžeme přehlížet narůstající trend umělé inteligence (AI) ve vzdělávání, a proto jsme ve spolupráci s naším týmem zkušených lektorů-učitelů vytvořili sérii kurzů zaměřených na využití AI ve školním prostředí. V těchto kurzech získáte praktické tipy, jak efektivně zapojit AI do přípravy na hodiny, administrativy i samotné výuky. Seznámíme vás s klíčovými AI nástroji a pomůžeme vám integrovat tyto technologie do vašich pedagogických procesů, abyste z nich vytěžili maximum pro sebe i své žáky.

Na trhu je velké množství kurzů, učitelé se cítí přeškolení a pro ředitele není jednoduché vybrat si to správné DVPP pro svou školu. My jsme při tvorbě školení kladli důraz především na zkušenosti a odbornost lektorů a praktické využití získaných poznatků v každodenní výuce.

Všechny kurzy lze hradit z tzv. Šablon OP JAK !

AI1: Úvod do AI – začínáme s generováním textů a obrázků

Tento kurz je ideální pro ty, kteří se chtějí seznámit se světem umělé inteligence a generativních modelů. Získáte základní přehled o tom, jak AI funguje, jak generuje texty a obrázky a jak můžete tyto technologie efektivně využít pro přípravu hodin i přímo ve výuce. Během kurzu budou představeny různé příklady a ukázky, které umožní pochopit základní principy fungování AI, seznámíte se s tvorbou jednoduchých promptů pro generování textů a obrázků a inspirujete se k dalšímu zkoumání možností umělé inteligence. Důraz bude kladen na využitelnost získaných dovedností v každodenní učitelské praxi.

AI2: Praktické využití generativní AI pro tvorbu textového a vizuálního výukového obsahu

Kurz pro mírně pokročilé účastníky se zaměřuje na konkrétní využití generativní AI při tvorbě výukových materiálů. Naučíte se, jak s pomocí AI generovat testy, shrnutí dlouhých textů, pracovní listy, obrázky a další materiály vhodné pro různé předměty a různé stupně škol. Věnovat se budeme i generování slovního hodnocení pomocí AI. Seznámíte se také s možnostmi tvorby prezentací. Kurz vás provede krok za krokem procesem tvorby s AI a ukáže, jak AI může podpořit kreativitu vaši i vašich žáků. Vaše přípravy na hodinu se tedy výrazně zefektivní a otevřou další možnosti vašim žákům.

AI3: AI jako pomocník pedagoga

Podle platformy, kterou škola používá (Microsoft/Google) se kurz zaměří na praktické využití AI nástrojů MS Office 365 (Copilot), nebo nástrojů v prostředí Google Workspace (Gemini). Naučíte se, jak tyto nástroje efektivně integrovat do svého každodenního pedagogického procesu: od automatizace administrativních úkolů až po vytváření inovativních výukových materiálů a k podpoře výuky. Zároveň se dozvíte o dalších dostupných AI nástrojích, které mohou pomoci zlepšit organizaci a efektivitu ve výuce.

AI4: Pokročilé techniky s AI

Tento kurz nabízí hlubší vhled do pokročilých technik využití AI ve vzdělávání. Naučíte se, jak pracovat s videem a audiem, vytvářet pokročilé prezentace i jak personalizovat obsah (například tvorbou vlastních virtuálních agentů či analýzou dat), Kurz se také zaměří na praktické způsoby využití AI pro automatizaci administrativních úkolů, jako je hodnocení testů. Dále se seznámíte s tím, jak s pomocí AI podporovat adaptivní učení, poskytovat individualizovanou zpětnou vazbu a vytvářet personalizované učební plány.