VEX IQ Czech Open je vrcholem české soutěžní sezóny.  Letos se v prostorách pražské O2 Arény do bojů zapojil rekordní počet týmů. Do Prahy se sjelo téměř 50 týmů z České republiky, z Německa, Slovinska, Polska a Turecka. 

Ve středu 5. 6. 2024 se utkaly týmy žáků základních škol a ve čtvrtek 6. 6. 2024 studenti středních škol v soutěži VEX IQ Czech Open 2024. 

Letošní soutěžní sezóna, která nese podtitul Full Volume začala již na konci loňského kalendářního roku. Už od prosince až do května si zúčastněné týmy mohly v několika soutěžích poměřit síly jak v Česku, tak i v zahraničí.

Cílem hry Full Volume je dosáhnout co nejvyššího skóre umístěním barevných bloků do cílových branek. Bloky mají různou velikost a k získání co nejvyššího skóre je třeba vymyslet strategii a podle ní navrhnout, zkonstruovat a naprogramovat robota. 

Pro soutěž VEX je unikátní týmová výzva, tedy typ zápasu, kdy dva týmy (které se často před tím nikdy nepotkaly) se musí před zápasem dohodnout na postupu, aby získali společně co nejvíce bodů.

Druhá část je Výzva robotických dovedností, která je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota. 

V letošní soutěžní sezóně 2023-2024 se poprvé týmy mohly potkat a soutěžit v regionálních kolech, která proběhla v Hrádku nad Nisou, Chebu, Praze, Valašském Meziříčí a Velvarech.

Týmy s mezinárodními ambicemi se mohly účastnit soutěží ve Slovinsku nebo Finsku a také Mistrovství světa VEX Worlds v americkém Dallasu, kde Česko reprezentovali litoměřičtí RoboTitans a R. U. R. team Gymnázia v Jeseníku.

A jak to na tedy v O2 dopadlo? 

5. 6. Czech Open pro ZŠ
DALŠÍ KROK

1.Týmová výzva - Teamwork

systems_vex-iq-czech-open_D_C_1
1. místo – týmy RoboTitans (ZŠ Na Valech, Litoměřice) a The Rockys 1 (Německo)

2.Výzva dovedností - Skills

systems_vex-iq-czech-open-galerie_26
1.místo – tým RoboTitans (ZŠ Na Valech, Litoměřice)

3.Cena poroty – Judges Award

systems_vex-iq-czech-open-galerie_23
Tým DoxVexTeam (ZŠ K. H. Máchy, Doksy) - cena odborné poroty za příkladný výkon při rozhovoru, zajímavou strategii a konstrukci robota

4.Excelence Award

systems_vex-iq-czech-open-galerie_24
Team Wall-e (Slovinsko)

5.Design Award

systems_vex-iq-czech-open-galerie_25
Tým Be.e.s (ZŠ Velvary)
6. 6. Czech Open pro SŠ
DALŠÍ KROK

1.Týmová výzva - Teamwork

systems_vex-iq-czech-open-galerie_13
týmy Loboti (SPŠ Havlíčkova, Česká Lípa) a Šrouby (SZŠ a SOŠ, Česká Lípa)

2.Výzva dovedností - Skills

systems_vex-iq-czech-open-galerie_14
Loboti (SPŠ Havlíčkova, Česká Lípa

3.Cena poroty – Judges Award

systems_vex-iq-czech-open-galerie_180
Tým NumOne (SPŠ Havlíčkova, Česká Lípa)

4.Design Award

systems_vex-iq-czech-open-galerie_190
Korex (VOŠ a SPŠE Plzeň, Koterovská 85)