Součástí projektu bude i nová zážitková expozice

Celý areál, který se skládá ze strojovny a dvou těžních věží, projde v následujících letech citlivou revitalizací.  POHO Park Gabriela bude propojovat historii Karvinska a těžby uhlí s moderními volnočasovými aktivitami. „Lidé sem budou mířit za odpočinkem i zábavou. Ze strojovny dolu vznikne multifunkční sál pro různé kulturní a společenské akce. Na nově vybudovaném náměstíčku budou relaxační zóny, stíněná posezení, dětská hřiště, foodtrucky nebo třeba letní kino. Adrenalinový zážitek a úchvatné výhledy nabídne ferratový výstup na jednu z těžních věží. Naopak ve sklepní části dolu vznikne interaktivní audiovizuální expozice nejen o hornické minulosti Karvinska,“ vyjmenoval jeden ze spoluautorů projektu Petr Birklen z krajské rozvojové agentury MSID s tím, že osvětlená pěší zóna propojí Gabrielu s nedalekým šikmým kostelem sv. Petra z Alkantary. Krátkou procházku budou provázet informační panely o historii původního zaniklého města a o jeho významných památkách a událostech. 

Jedeme podle plánu. Máme na stole novou skvěle zpracovanou vizualizaci vznikající projektové dokumentace rekonstrukce bývalé šachty, ze které se stane středobod pohornické krajiny Karvinska. Na dlouhém seznamu úkolů jsme si tak odškrtli další položku. Ten seznam začal nápadem zachránit chátrající důl. Posledním úkolem bude v roce 2027 slavnostně přestřihnout pásku POHO Parku Gabriela. Mez těmito milníky je na našem, jak se dnes říká, to do listu pořádná zásoba úkolů. Jeden za druhým se nám daří postupně plnit,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro chytrý region, průmysl a energetiku Jakub Unucka.

Podle autora návrhu multimediální zážitkové expozice je jejím cílem představit všechny tváře hornické činnosti a její vzestupy i pády za posledních sto sedmdesát let. "Vyprávění začneme rokem1850. Pootevřeme ale také okno do minulosti a v úvodu zmíníme příchod a hospodaření řádu benediktinů stejně jako příchod zemědělců a řemeslníků. Expozice je členěná na celkem šest oddílů, přičemž každý z nich se bude věnovat jednomu tématu: benediktini, krajina – proměny, lidé a jejich osudy, uhlí a šachty, zítřek, retrospektiva – tváře v čase."

Jednu z hlavních rolí v expozici bude představovat čas. Čas bude elementem, který bude jednotlivé oddíly propojovat, a to v podobě milníků událostí či důležitých osobností, které měly vliv na zdejší život. "Chceme vytvořit takové muzeum, které odpovídá obsahově i scénograficky požadavkům 21. století a které beze zbytku naplní podstatu pojmu „interaktivní“ zážitková expozice. To znamená, že prezentace jednotlivých exponátů přitáhne pozornost nejen konkrétního jednoho návštěvníka, ale také okolních pozorovatelů. Chceme, aby aktivní zacházení s jednotlivými prvky bylo motivující pro ostatní hosty."